14 gode råd til dig med hamster

14 gode råd til dig med hamster

Det kan være så hyggeligt at have en lille pelset hamster, der pusler rundt i sit bur, når du er hjemme. Hamsteren skal ikke have lange gåture eller flere kilo foder om måneden, men trods dens lille størrelse, har den særlige krav til pasning og pleje.  

Det sker desværre, at vi får mange hamstere ind på vores internat i Tranbjerg, hvor ejeren ikke længere kan magte pasningen. I mange af tilfældene begynder det med, at der kun var en han- og en hunhamster, som så blev sat i samme bur. Sætter du to hamstere sammen, går du imod hamsternes levemåde. Det er ikke naturligt for hamstere at leve sammen, da de i naturen kun vil mødes for at formere sig for derefter at skilles igen.

Når to hamstere sættes sammen, kan du både risikere, at de formerer sig, men også at de slås, til tider så voldsomt, at den ene afgår ved døden. Hunnen får oftest 8-10 unger i et kuld, og fordi ungerne i sidste ende skal have hver deres bur, står du pludselig i en uoverskuelig situation.

For at hjælpe dig godt på vej, hvis du er hamsterejer eller ønsker at blive det, har vi samlet 14 gode råd til dig. Du har faktisk fået det første allerede: sæt ikke flere hamstere sammen.

Kend dit kæledyr

Inden du anskaffer et nyt kæledyr, er det vigtigt, at du sætter dig ind i det specifikke kæledyrs behov. For at hjælpe dig godt på vej, hvis det er en hamster, du har i tankerne, har vi i samråd med internatmedarbejder Nanna Balzer samlet information, der er relevant både før, under og efter anskaffelsen.

Værd at vide om hamsteren

 • Bliver i gennemsnit to år gammel
 • Skal bo alene – ikke sammen med andre hamstere. I naturen mødes de kun for at parre sig og går derefter hver til sit. Sætter du to hamstere sammen, er der risiko for slåskampe uanset hamsternes køn. Sættes en hun og en han sammen, risikerer du også at stå med mange unger
 • Buret skal være stort nok og med så stort et bundareal som muligt. Vi anbefaler, at bundarealet er mindst 80 x 40 cm, men gerne større.
 • Til strøelsen i buret anbefaler vi naturligt materiale. Det kan eksempelvis være ”Carefresh” eller ”Boxo Comfort”. Undgå at bruge savsmuld da det støver meget for hamstere, der har følsomme luftveje
 • Vil gerne have flere gemmesteder
 • Skal have fint chinchillasand at sandbade i, da det er sådan, hamsteren holder pelsen ren
 • Skal altid have adgang til rent drikkevand fra en skål. Brug ikke drikkeflasker, da bakterier nemt ophober sig i metalrøret. Samtidig kan det være svært for hamsteren at indtage nok væske fra drikkeflasken.
 • Aktivering er vigtig! Et hamsterhjul er essentielt i buret. Har du en dværghamster, skal hjulet være minimum 20 cm i diameter. For en guldhamster skal hjulet være 27 cm i diameter. Kan både være stående og fladt
 • Placér gerne rene sten rundt om vand- og madskål. På den måde sliber hamsteren sine negle, og du slipper for at skulle klippe dem. Stenene skal være så store, at hamsteren ikke kan spise dem. Sørg for at stenene er grundigt renset inden hamsteren kan komme i nærheden af dem
 • Giv ikke hamsteren kalksten. Kalksten har ingen ernæringsmæssig værdi, og det er meget bedre at give hamsteren noget andet den kan gnave i. For eksempel pilegrene
 • Giv ikke hamsteren hamstervat. Hamsteren kan blive kvalt i vattet og kan brække arme og ben, fordi vattet er nemt for den at sidde fast i. Strø i stedet ekstra strøelse, så hamsteren kan grave huler
 • Giv hverken hø som foder eller strøelse, da det kan ødelægge hamsterens kindposer
 • Stil gerne buret lyst men ikke i direkte sol
 • Giv gerne proteintilskud i små mængder for eksempel i form af melorme

 

Selvom det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i så mange ting for et lille dyr, er det bestemt det hele værd. Når først du har købt buret og får en daglig rutine med hamsteren og dens vaner, virker opgaven ofte mindre.

Vil du gerne have en tam hamster, som du kan kæle med? Start med at give hamsteren godbidder i hånden, så den bliver vant til dig og din lugt. Efterfølgende kan du begynde at ae hamsteren for til sidst at løfte den op og holde den i hånden. Sørg for at du holder hamsteren sikkert men ikke for hårdt.

Du gør det bedste for din hamster ved at være godt forberedt. Det er ikke alle, der ved, at hamstere ikke må sættes sammen, men det gør du heldigvis nu, og du undgår derfor at skulle opfostre et helt fodboldhold af hamstere.

 

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.