Bonding af kaniner

Bonding af kaniner

Kaniners velfærd har i mange år været overset, men heldigvis ved vi mere og mere om, hvordan vi giver kaniner et godt liv som kæledyr. Her er bonding et vigtigt redskab – dog er bonding af kaniner endnu ikke en eksakt videnskab.

Efterhånden som vi ved mere og mere om kaniners adfærd, og hvad der for kaniner er god velfærd, skal vi også tilstræbe at give kaniner de optimale forhold, der giver dem et godt liv.

”Gennem oplysningsarbejde har vi de seneste to år arbejdet på at højne kaniners status og at få dem ud af burene – sætte dem fri! Og heldigvis kan vi mærke, at flere og flere holder deres kaniner frie. I den forbindelse er der stadigt flere, der ønsker at give deres kanin en ven, og det er en rigtig god idé,” fortæller Dorthe Pedersen.

En kaninven stimulerer naturlig adfærd

Giver man sin kanin en artsfælle som ven, har den én at hygge med og blive stimuleret af hele året.

”Vi ser specielt, hvis man holder sin kanin udenfor, at vinteren kan være lang og hård. For vi kommer ikke så meget ud og snakker med vores kanin, når det regner, sner, eller det er koldt. Selvom vi gør rigtig meget for vores kanin, kan vi ikke erstatte værdien af at have en kaninven – en artsfælle. En kaninven stimulerer til naturlig adfærd, hvilket er meget vigtigt for en kanins velfærd,” pointerer Dorthe.

Nogle kaninejere har to kaniner af samme køn, der ikke er neutraliseret, eller en af hvert køn, hvor hannen er kastreret. Det går i nogle tilfælde godt og i andre tilfælde kan der opstå alvorlige adfærdsproblemer. For når kaniner bliver kønsmodne og hormonelle, udviser de territorial adfærd. I den forbindelse er det vigtigt at kende til kaninadfærd og kaniners naturlige hierarki.

”For kaniner er det naturligt, at den ene bestemmer, og den anden underkaster sig. Det er bare vigtigt for dem at vide, hvor de står i hierarkiet, for ellers kan de få alvorlige problemer sammen. Derfor anbefaler vi, at kaniner er neutraliserede, så de ikke har hormoner, der ræser rundt i kroppen og stimulerer territorial adfærd. Neutraliserede kaniner har dermed også en mere rolig adfærd overfor mennesker,” fortæller Dorthe.

Når kaninen er neutraliseret, skal der gå mellem 6-8 uger, før den er fri for kønshormoner. Det er først efter det tidspunkt, at man kan forsøge at bonde kaniner.

Bonding af kaniner handler om kemi

Fordi kaniner naturligt vil have en, der bestemmer og en, der underkaster sig, er det vigtigt at finde et neutralt sted, hvor kaninerne kan møde hinanden kort. Stedet må ikke være kendt af de to kaniner, for ellers vil den ene eller den anden have gjort krav på stedet.

”Finder man et neutralt sted til det korte møde, kan man afprøve, om der er god kemi mellem de to. God kemi er det vigtigste, og det må ikke være to kaniner, der begge vil bestemme. Det neutrale sted skal være ganske lille, så kaninerne ikke render planløst rundt, og hidser sig selv og den anden kanin op,” påpeger Dorthe.

Det er endvidere vigtigt at være to om bonding-opgaven. Og helst én, der har bondet kaniner før, for man skal hele tiden observere kaninernes adfærd. Samtidig skal man bevare roen, for kaniner kan fornemme, hvis man er nervøs, og det kan skade bonding-processen.

Bonding-processen

Hvis man finder en kanin, som har god kemi med en anden kanin – og det første indledende møde er gået godt – kan man begynde den egentlige bonding.

”Når den nye kanin kommer hjem, skal den have sin egen base, og ikke samme sted som den kanin, du havde i forvejen. Lad den nye falde godt til i den nye bolig, så den er rolig og tryg, inden du begynder at bonde,” forklarer Dorthe.

En egentlig manual, der forklarer, hvordan man bonder, findes ikke, og der er også flere forskellige måder at gøre det på.

”Vores råd er derfor at finde én, som har prøvet at bonde før. Du kan eventuelt kontakte et internat, eller du kan finde dygtige kaninfolk på de forskellige kaninsider på Facebook,” fortæller Dorthe og påpeger samtidigt, at det vigtigste er altid at se på sin kanin og lære dens adfærd og signaler at kende, og hold øje med de signaler.

Har man styr på signalerne, kan man gribe ind, hvis der er optræk til ballade. Det tager ikke mange sekunder, før kaniner kan påføre hinanden alvorlige skader.

Gå roligt frem

Bonding skal foregå i et roligt tempo, hvor begge kaniner kan følge med. Hører man fnysen eller er der uro, skal man skille dem ad, og så kan man genoptage bonding-processen dagen efter.

”Hvor lang tid processen tager, og hvor lang tid man skal bruge for hver gang, man sætter kaninerne sammen, er umuligt at sige. Det kommer alt sammen an på, hvordan de enkelte forsøg forløber. Det kan være alt fra 5 minutter til timer. Men start altid op roligt, gå aldrig for hurtigt frem, det kan nemlig ødelægge alt. Så hav tålmodighed,” rådgiver Dorthe.

Slutteligt ønsker Dorthe held og lykke med processen og opfordrer samtidigt til, at man beder om hjælp, hvis man er i tvivl.

Bonding af kaniner – Step by step

1. Kaninerne skal være neutraliseret

2. Kaninerne skal ikke begge være dominante

3. Kaninerne skal have god kemi

4. Indledende møde på et neutralt sted for begge kaniner

5. Vær to om bonding og gerne én af jer, der har bondet før

6. Bevar roen – kaniner kan mærke din nervøsitet

7. Observér adfærden

8. Vær klar til at gribe ind

9. Gå ikke for hurtigt frem

10. I tvivl – så bed om hjælp

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.