Frederikkes netværk hjalp hende i sorgen over sin afdøde kanin

Frederikkes netværk hjalp hende i sorgen over sin afdøde kanin

For få uger siden måtte frikaninen RJ forlade denne verden. Tilbage stod dens ejer Frederikke med mange gode minder, men også sorgen over at RJ måtte herfra for tidligt. Heldigvis var Frederikkes netværk forstående og åbent, hvilket betød meget for hendes sorgproces.

I knap fire år var kaninen RJ en fast bofælle for Frederikke. Efter en hård start på livet i forskellige hjem, fandt RJ endelig lykken gennem Den Blå Avis, hvorigennem Frederikke købte ham.

Hvorfor det lige netop var en kanin, Frederikke købte, forklarer hun med, at der ikke må være større kæledyr i hendes lejlighed, og at kaniner på mange måder er ligesom at have en kat eller en hund. En kanin er også: ”lige så opmærksomhedssøgende og kan ligge oppe i sofaen ved en”, fortæller Frederikke.

Kæledyrseffekten

For Frederikke lå det lige til højrebenet at få et kæledyr, da hun er vokset op med, at der altid var et kæledyr at komme hjem til. Desuden skulle Frederikke ikke lave store ændringer i sin hverdag, da kaninen passede godt ind i hendes rutiner.

Udover at et kæledyr kan være rart at komme hjem til, peger forskningen også på, at mennesker oplever fysiologiske reaktioner, når vi bruger tid med en pelsven. For eksempel falder blodtrykket, nervesystemet påvirkes i en positiv retning og immunforsvaret bliver stærkere, og vi bliver dermed mindre syge. Vores humør påvirkes også i selskab med et kæledyr, når hormonet ’dopamin’ frigives. Det er med til at løfte humøret, og dermed skabes en lykkefølelse hos os mennesker.

Netop disse positive aspekter kalder vi hos The Voice of Pets for ’Kæledyrseffekten’.

Desværre døde RJ i en tidlig alder i armene på Frederikke efter et længere sygdomsforløb og dyrlægens sidste sprøjte. Tilbage stod Frederikke med et savn og en sorg over sit mistede kæledyr.

Kaninen RJ var en trofast ven for Frederikke i fire år. Han var en sød og nysgerrig kanin, som nød at leve livet som frikanin i hele deres fælles, lille hjem.

Nogle kan opleve, at omverdenen ikke forstår eller kan sætte sig ind i ens sorg. Det kan især ske, hvis det er et andet kæledyr end hund eller kat, da der er flere der kender til dem og dermed kan forholde sig til dem. Psykolog Lisa Nielsen som har indgående kendskab til forskningen omkring sorgen over at miste et kæledyr, mener ikke, at der bør være regler eller normer for, hvornår man har lov til at sørge, men påpeger at samfundsnormen desværre godt kan spille ind i forhold til, hvad mange synes er i orden at sørge over.

Netværk hjælper i sorgen

Mennesker der mister deres kæledyr, oplever nogle gange at de ikke bliver mødt i deres sorg. Nogle kan føle, at de ikke har ret til at sørge over dyret, der for udefrakommende blot var et kæledyr, men som for én selv var som et familiemedlem.

Sådan var det heldigvis ikke for Frederikke: ”Min familie blev også utroligt kede af det, for de har jo også passet ham, og han har været med ude ved dem en masse gange i løbet af årene”, siger hun.

Derudover fandt Frederikke en god måde at mindes RJ på. Ikke blot med at hun fik ham kremeret og med hjem i en lille urne, så har hun ham også med sig i hverdagen – rundt om halsen i en flot halskæde. ”Der er aske inde i glasperlen her, så det hjælper jo lidt med at bearbejde tabet på en måde”, fortæller hun.

Frederikke har RJ’s aske i en halskæde helt tæt på. Krematoriet havde et samarbejde med en glaspuster, der kunne tilbyde Frederikke en mindehalskæde.

Også dyrlægen var en stor hjælp for Frederikkes sidste tid med RJ. Der var både god sparring og exceptionel kundeservice, idet dyrlægen rykkede ud under coronakrisen. Dyrlægens håndtering af processen har derfor også været god for Frederikkes oplevelse.

Da dyrlægen havde givet RJ den sidste sprøjte hjemme hos Frederikke, kørte hun igen kort tid efter, så Frederikke kunne være alene med RJ og selv køre ham til kremering, hvilket hun satte stor pris på var muligt.

Udover sin familie fandt Frederikke også trøst i en facebookgruppe for ejere af frikaniner. Her kunne hun dele sin sorg med folk, som selv er kaninejere, og som kendte til RJ gennem tidligere opslag. Udover at have kontakt med et netværk, der her var meget forstående, fik Frederikke også respons, der bekræftede hende i, at hun havde gjort, hvad hun kunne for RJ: ”Bare lidt det der med at få at vide, at man gjorde egentlig alt hvad man kunne. Det var ikke min skyld at RJ blev syg og måtte aflives”, fortæller Frederikke.

At blive mødt i sin sorg kan have stor betydning for bearbejdelsen af den. ”Det er vigtigt at blive mødt, forstået og lyttet til. Bliver man taget alvorligt kan det absolut hjælpe på ens sorgproces. Lige meget hvad man er ked af, hjælper det hvis andre kan sætte sig ind i ens situation. På den måde kan du bedre udtrykke dig og ikke mindst bearbejde din sorg”, påpeger Lisa.

Frederikke er nu så småt begyndt at føle sig klar til at adoptere en ny kanin. Hun var derfor på et besøg på vores internat i sidste måned, da hun overvejer at adoptere en frikanin fra dyreinternatet.

Hvor kan du gå hen med din sorg?

Har du ligesom Frederikke prøvet at miste et kæledyr, så har du måske haft en følelse af at mangle forståelse fra omverdenen. Eller også har du manglet nogen at tale med?

Den situation ønsker vi ikke for nogen, og vi tilbyder derfor sorgsamtaler for dig, der har mistet dit kæledyr. Du kan både få individuelle samtaler eller deltage i gruppesamtaler med mennesker, der står i lignende situationer.

 

Du er ikke alene

Vores psykolog, Lisa Nielsen, hjælper dig i din sorg. Læs mere om sorgsamtaler og book dit møde med Lisa

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.