Hårdt forsømt kanin fundet efterladt i køletaske

Hårdt forsømt kanin fundet efterladt i køletaske

Måske er jeg ikke hele dit liv, men du er hele mit!

I slutningen af juni havde jeg lørdagsvagt og var i gang med at kigge til kaninerne, da jeg blev bedt om at komme ind i butikken på internatet. Her stod en af mine kollegaer med en lille gul køletaske af stof. Ud af tasken stak et lille hvidt og gråt hoved. Da jeg kom nærmere, kunne jeg se, at det var en lille kanin.

Kanin i slem forfatning

Dens øjne var klistrede af betændelse, og det stakkels lille væsen var i en skrækkelig forfatning. Da jeg åbnede munden for at tjekke tænderne, fik jeg et chok. I alle de år jeg har arbejdet med dyr, har jeg set slemme tænder, men det var intet i forhold til det syn, der mødte mig.

Tænderne var lange, og de var drejet i forskellige retninger (som billederne viser). En fortand i undermunden var knækket, og på den anden fortand sad der pels, som kaninen ikke havde været i stand til at få af. Den lille fyr havde sikkert prøvet at spise sin natafføring, som kaniner gør direkte fra måsen, og/eller den havde forsøgt at få sin filtrede pels gjort ren. Med det resultat, at den ene tand i undermunden var blevet fyldt med gammel pels.

Tænder vokset ind i kinden

En af de øverste fortænder havde vokset sig så lang, at den var drejet og var vokset ind i kaninens kind og tandkød. De lange tænder var ikke blevet slidt, fordi kaninen ganske enkelt ikke var i stand til at spise hø. Den havde med stor sandsynlighed ikke fået hø, og det betyder, at tandrødderne var begyndt at vokse opad, op i øjenhulerne, som så havde skabt de meget, meget betændte øjne. Desuden var kaninen stærkt undervægtig og meget dehydreret.

Den meget bekymrede dame, der stod i butikken, havde været på Moesgård Strand i Aarhus for at lufte sin hund, og pludselig blev hunden interesseret i tasken, som var stillet på en skraldespand. Hun tjekkede tasken og fandt den lille kanin. Hun gik straks tilbage til sin bil og kørte kaninen direkte ud til os.

Hun blev meget påvirket og græd, da hun fik set, i hvilken forfatning den stakkels kanin var. Vi takker hende af hjertet for at tage ansvar, hvor andre svigtede. Mens min kollega fik yderligere oplysninger fra damen, tog jeg kaninen i en transportkasse og kørte til Østergaards Dyrehospital, som ligger få hundrede meter fra internatet.

Den svære beslutning

Det var dyrlæge Finn Østergård, der tog imod os, og han blev lige så chokeret og ked af det, som jeg var. Vi vurderede frem og tilbage, hvad vi kunne og skulle gøre med den lille fyr. Vi kunne ikke lægge ham i narkose for at ordne tænderne, fordi han var alt for svag, og vi kunne ikke forsøge at få ham på fode, da han, på grund af de skrækkelige tænder, ikke var i stand til at spise, og han var i forfærdelige smerter. Enden blev, at vi atter engang måtte tage den tunge beslutning og give den lille fyr fred.

Mens Finn gav ham den første sprøjte til at falde i søvn på, stod jeg med hans lille udpinte krop ind til mig og nussede hans lille hoved. Han kiggede op på mig og var helt rolig og syntes at nyde at blive nusset. Da han sov, gav Finn ham den sidste sprøjte. Vi var begge temmelig berørte over at stå med den lille kanin og være nødt til at gøre en ende på hans liv, fordi andre har forsømt ham, mens han var i live.

Et stort svigt

Sådanne skæbner er det værste ved mit job, og jeg tænker også, det er noget af det værste for en dyrlæge – at opleve, hvor stort et svigt, nogle dyr er udsat for. Det er ikke i orden at anskaffe sig et dyr, for så at ignorere det. Jeg ved naturligvis ikke, hvad der ligger til grund for, at det gik så galt i denne situation, men man skulle have bedt om hjælp længe før, det gik så galt. For nogle er det bare et dyr, bare en kanin, men når man står med dyret i armene og mærker livet forlade dem, er det bare så meget mere.

Det er derfor essentielt, inden man anskaffer sig et kæledyr, at man sætter sig ind i kæledyrets behov og adfærd og forholder sig til, om man kan leve op til det, inden man anskaffer sig et dyr. Når man først har anskaffet sig dyret og alligevel ikke er i stand til at passe dyret og opfylde dets behov, så skal man søge hjælp enten hos os eller hos sin dyrlæge. Det er ikke i orden at svigte dyret, som denne lille fyr blev, for dyret er fuldstændig afhængig af, at vi mennesker passer på det.

 

Du gør en forskel

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.