Kæledyr kan bane vej ud af ensomheden

Kæledyr kan bane vej ud af ensomheden

Som både Dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen så smukt berørte i deres seneste nytårstaler, er der mange ensomme danskere. Et kæledyr kan måske afhjælpe ensomheden, og har du mulighed for at give et kæledyr et godt og kærligt hjem, kan kæledyret være vejen ud af ensomheden.

I januar 2015 var der ifølge Danmarks Statistik 1,6 millioner enlige i Danmark. Det svarer til 37 procent af alle voksne, og det er det højeste antal enlige siden statistikkens start i 1986.

Kæledyrets rolle

På nuværende tidspunkt er der ikke data på, hvor mange af de enlige er ensomme, eller om flere singler anskaffer sig et kæledyr end andre befolkningsgrupper. Men data viser, at kæledyrsejerne bliver yngre, og at antallet af husstande og mennesker, der anskaffer sig et kæledyr generelt er stigende. Derfor kunne man formode, at også singler i højere grad anskaffer sig et kæledyr.

Kæledyr kan udgøre en substitut for en kæreste eller et barn. Derfor kan det være, at flere singler har behov for en substitut, og at det kan derfor indikere, at dyret dækker et tilknytningsbehov, som ikke opfyldes af en menneskelig tilknytningsrelation, som for eksempel en ægtefælle eller kæreste.

Ifølge en norsk undersøgelse tyder meget på, at mennesker, der ejer og interagere med et kæledyr, føler sig mindre ensomme end mennesker, der ikke har kontakt med et kæledyr. Der er ligeledes studier, der indikerer, at når man er kæledyrsejer, har man i højere grad et socialt netværk, man kan søge støtte hos i vanskelige situationer.

Det kunne være interessant at få mere viden på området, så vi kunne få en større forståelse af om tilknytningen mellem mennesker og kæledyr kan understøtte og afhjælpe den stigende ensomhed.

Kæledyr giver livsglæde

Meget forskning viser, at dét at have et kæledyr kan give mennesker tryghed og fungere som et fast holdepunkt i deres tilværelse. Mange ser deres kæledyr som vigtige og en kilde til livsglæde. Kæledyret giver meget selskab og kan mindske ensomhedsfølelsen. Samtidig har man en ven, som er trofast, afhængig af dig og en, som ikke kræver så meget af dig, som mennesker kan gøre.

Kæledyr beriger det sociale liv

Kæledyr kan give anledning til samtale med andre mennesker. Hvis man har et kæledyr, er der også en stor chance for, at man har noget at være fælles med andre om. Går man for eksempel tur med sin hund skaber det en fællesskabsfølelse, man møder andre hundeluftere eller mennesker uden hund, der blot gerne vil snakke med ens hund og få en snak om den.

Har man en hund kan man opsøge de fællesskaber, hvor andre hundeejere kommer, for eksempel en hundeskov, eller man kan opsøge hundetræning. Flere studier viser, at kæledyr kan være med til, at mennesker får et socialt liv og får øget livskvalitet.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.