Kæledyrets betydning for familien

Kæledyrets betydning for familien

I mange familier er kæledyr en kær del af familien, og uden vi måske er opmærksomme på det, er kæledyr rent faktisk meget mere end et kæledyr, for dyret kan have stor betydning for, hvordan vi som familie fungerer sammen.

Vi er mange familier, som har kæledyr og har haft det i mange år. Men mon lige så mange er klar over, hvilken vigtig rolle kæledyr kan have for, hvordan vi som familie fungerer sammen, også kaldet familiedynamik?

”Psykologiforskningen bekræfter, at et kæledyr, der kommer ind i en familie, giver en form for sammenhold og en fællesnævner for familien. For at opfylde kæledyrets behov samles familien om gåture med hunden, indkøb af foder, en tur i skoven, hvor hunden kan løbe frit rundt, træning af hunden eller nu skal hunden til dyrlæge. Kæledyret bliver et omdrejningspunkt og noget at være fælles om. Og det er sundt for familien at have et fælles projekt, i stedet for at sidde med hver sin iPad eller sidde på hvert sit værelse og spille PlayStation”, fortæller Lisa Nielsen med psykologispeciale i kæledyrets betydning for mennesker.

Buffer i konflikter

Uden vi er særligt bevidste om det, spiller kæledyr altså en vigtig rolle for familiens samspil. Kæledyr kan også ubevidst løse konflikter mellem familiemedlemmer. Dyret har nemlig en tendens til at udvise en aparte adfærd, hvis det fornemmer, at konflikter er i luften.

”Kæledyret kan for eksempel gøre opmærksom på sig selv og bede om at komme uden for, og på den måde pådrage sig opmærksomheden. Dyret kan også i nogle situationer forsøge at trøste og opsøge din opmærksomhed. På den måde bliver du afledt i den konflikt, du er i”, forklarer Lisa.

Kæledyr skaber omsorg

Der er mange andre positive effekter af at have kæledyr i familien. Blandt andet bliver børn mere omsorgsfulde, viser forskningen.

”Der er tydelig evidens for, at børn, der vokser op med hund eller kat, bliver mere omsorgsfulde og tager hensyn til hinanden. Børnene er jo vokset op med at tolke hundens signaler, når den vil luftes eller er sulten. Desuden udviser børnene mere empati. De har også et stærkere immunforsvar og kommer sig hurtigere over sygdomme. Og det hele hænger sammen, for hvis vi er i ro og balance, er det nemmere for os at udskille oxytocin, som er vigtig for vores positive tankegang, og som mindsker stresshormoner i kroppen. Et højt niveau af stresshormoner nedsætter dit immunforsvar. Derfor er den ro, vi får i samværet med kæledyr med til at skabe en balance i kroppen”, fortæller Lisa.

Positiv virkning på fedme

På verdensplan oplever vi det, som mange kalder en fedme-epidemi, og specielt ser vi flere og flere overvægtige børn. Måske hænger udviklingen sammen med vores ændrede levevaner eller fritidsinteresser, som ofte foregår foran en skærm.

”Studier viser, at børn med fedme, gik signifikant flere skridt om dagen, hvis de havde en hund i familien, end hvis de ingen hund havde. De brugte ikke mindre tid foran skærmen, men de var mere aktive”, påpeger Lisa.

Når hele familien er sammen med kæledyret, fungerer de som en helhed, og der er ingen tvivl om, at kæledyret kan have stor positiv betydning for, hvordan familien interagerer og fungerer sammen. Og specielt får børn meget med sig i livet ved at have et kæledyr under opvæksten.

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.