Kæledyrseffekt – et særligt bånd

Kæledyrseffekt – et særligt bånd

Af Laerke - 31. Mar 2020

Hvad er kæledyrseffekt? Mange af os oplever en indre glæde sammen med kæledyr. Selve den fysiske kontakt med kæledyr, giver os en hel særlig følelse, og vi får smilet frem på læberne. Vi oplever også glæden ved en hund, der leger eller logrer med halen, eller en kat der hopper op på dit skød for at blive kælet med.

Kæledyr kan hjælpe psykisk sårbare mennesker med at få stabilitet i livet, fordi de blandt andet giver os tryghed. Vi bliver lykkelige helt ind i sjælen. Vi kalder det kæledyrseffekten.

Men hvad er det, der sker med os, når vi er sammen med kæledyr? Forskningen bekræfter, at når vi mennesker er sammen med kæledyr, falder vores blodtryk, vores immunforsvar bliver stærkere, og vi bliver mindre syge, desuden kommer vi os hurtigere over sygdom og i sidste ende bidrager samværet med kæledyr til, at vi lever længere.

Oxytocin danner bånd

Hormonet oxytocin er et af de hormoner, som har betydning for, at vi danner bånd mellem hinanden. Koncentrationen af oxytocin er højere i spyt og urin, når vi har øjenkontakt, og når vi interagerer med hinanden. Lignende forandringer sker, når vi aer dyr eller leger med dem. Så udskiller vi oxytocin, og det påvirker hele vores nervesystem og i det hele taget aktiveres et komplekst system i vores kroppe. Her er dopamin et af de hormoner, som spiller en vigtig rolle i aktiveringen, og som giver os en lykkefølelse, når vi er i kontakt med kæledyr.

Vi tror på, at viden og inspiration er nøglen til at skabe en større forståelse for kæledyr i Danmark, ligesom viden og inspiration er nøglen til at øge glæden mellem mennesker og kæledyr. Derfor vil vi styrke arbejdet med kæledyrseffekten, både indenfor forskning og rent praktisk. Kæledyrseffekten sker lige foran vores øjne og i vores indre og er med til at styrke det værdifulde bånd mellem kæledyr og mennesker.

Læs mere om: Forskning

LÆS MERE

Sårbare mennesker

På vores internat i Tranbjerg ved Aarhus har vi mange frivillige og praktikanter, der hjælper med at passe dyrene. Flere af dem er sårbare unge mennesker, som har svært ved at finde fodfæste i dagligdagen. Kæledyrene på internatet har hjulpet et utal af praktikanter og frivillige med at komme oven på og få fodfæste. Et fodfæste der for fleres vedkommende har ført til, at de har fået fast arbejde på internatet eller et andet sted.

Vi får også besøg af børnehaver og skoleklasser, hvor nogle af børnene har ADHD og autisme. De nyder at være sammen med kæledyrene og vil meget gerne komme igen, meget snart. Det er virkelig skønt at opleve, hvordan kæledyr kan få smilet frem på selv de mest indadvendte børn.

Fælles for alle er, at kontakten med kæledyrene giver en indre ro og tryghed, kæledyrene dømmer ikke og de får os til at føle os noget værd. Vi kan være os selv.

Mød nogle af de mange skønne mennesker, som kæledyrene på vores internatet har hjulpet og hjælper.

’Selvom man har det skidt, kan man sammen med dyr få en hverdag til at hænge sammen.’ Andrea er frivillig på internatet og har skizofreni.

Læs andrea’s historie

Lucas har autisme og besøgte vores internat Tranbjerg i efteråret sammen med sine klassekammerater fra Parkvejens Skole i Odder.  

Læs Luka’s historie

Rasmus har autisme. Han besøgte vores internat i efteråret sammen med sine klassekammerater, en specialklasse med drenge med ADHD og autisme. Rasmus nød at få taget billeder og havde svært ved at løsrive sig fra dyrene.

Læs Rasmus’ historie

kæledyrseffekt

Troels led af en svær depression og er nu ansat på internatet. Du kender ham måske allerede fra Go’ Aften Danmark.

Læs Troel’s Historie

 

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.