Kulden og katten

Kulden og katten

Den domesticerede kat stammer oprindeligt fra Egypten – den helt almindelige huskat er derfor i realiteten et ørkendyr. Det er vigtigt at huske, især når vinterkulden bider sig fast i Danmark og vores katte. Vi husker stadig katten Havana, som kom til vores internat i vinteren 2019 med forfrosne, lilla ører.

En tung dyne af sne har lagt sig over landet. Kun et lille sæt poteaftryk fra en forbipasserende kat forstyrrer snedyngernes fine overflader. Hyggeligt, tænker de fleste, men det kolde vejr kan faktisk være farligt for huskatten, som bliver nødt til at finde læ og varme. Er den herreløs, kan det godt blive en udfordring.

Huskatten er biologisk malplaceret i vinterkulde

Kattedyr og kulde er ikke stride modsætninger. Med sin tykke pels, trives for eksempel den sibiriske tiger i nordasiens barske kulde. Men med oprindelse i det varme Egypten, er huskatten – i stærk kontrast til den store sibiriske tiger – ikke biologisk bygget til hverken at trives i eller modstå den danske frost. Med en forholdsvis tynd pelsdragt og lille statur, er det nemlig svært for den at holde på kropsvarmen i kulden. Især de områder, hvor kattens pels eller hud er tynd, er i øget risiko – f.eks. poter, næse, halespids og ører.

Vinterkulden tog Havanas ørespidser

Katten med de lilla ører. Det kaldte vi den ungkat, som vi i slutningen af januar 2019 fik indleveret på vores internat i Tranbjerg. Hun var en superfin ungkat med et ganske besynderligt udseende – hun havde nemlig lilla ører og ørespidser, der “væltede forover”.

Hun fik navnet Havana og blev tilset på dyrlægeklinikken straks efter ankomsten til os. Hun var meget tynd og hun fik ligeledes taget en blodprøve for at udelukke eventuelle sygdomme.

Dyrlægerne kom frem til, at den lilla farve skyldtes dårlig blodtilførsel, hvilket havde ført til nekrotisk væv – det vil sige dødt væv, der var årsag til de væltede ørespidser. Sådan noget kommer typisk på grund af forfrysninger, og da Havana var fundet tynd og herreløs ved Himmelbjerget sidst i januar-måned, var det meget sandsynligt, at hun havde gået rundt og frosset over en længere periode.

Undgå forfrysninger og sygdom i kulden

Jo mindre katten er, jo større er risikoen for forfrysninger. Undgå risikoen for forfrysninger hos din inde-/udekat, ved altid at sørge for, at katten har mulighed for at komme indenfor. Skulle den smutte udenfor i sneen for at gå på eventyr, er det vigtigt, at den via for eksempel en kattelem eller et beskyttet, velkendt og velpolstret skjul udenfor nemt kan søge ly for vejret igen.

Er du bange for, at din kat har fået forfrysninger, er det vigtigt, at katten genfinder sin rette kropstemperatur på rolig vis, for eksempel ved at putte sig op ad dig eller i nogle dejlige tæpper. Kontakt eventuelt også din dyrlæge.

Ligesom mennesket, kan katten – og andre kæledyr – også tiltrække forkølelser, når vejret bliver koldere i det. Har den været udsat for lave temperaturer i længere tid, kan din kat begynde at vise symptomer på sygdom med våd/snottet næse, blanke øjne, nys og hosten. Katteforkølelse kan være alvorlig, fordi katten ofte stopper med at spise. I værste tilfælde, kan din kat være blevet ramt af katteinfluenza, hvis den ikke er blevet vaccineret for det. Læs mere om katteinfluenza på Netdyredoktor.dk – og kontakt din dyrlæge.

En forkølelse er, som vi alle ved, smitsom og kan ramme nogle katte hårdt. Derfor er det vigtigt at holde din kat separeret fra andre katte, mens den er under behandling. Behandlingen for katteforkølelse lyder på god varme, hvile og lidt ekstra omsorg, indtil sygdommen er gået i sig selv igen. Du kan også give din kat medicin i samråd med din dyrlæge for at afhjælpe de værste symptomer.

Hvordan behandler man forfrosne ørespidser?

Vores internatmedarbejdere planlagde i samråd med dyrlægen at fjerne det døde væv på Havanas ører kirurgisk, når vi var sikre på, at nekrosen ikke længere spredte sig. Men da den ene ørespids lige så stille begyndte at løsne sig, besluttede dyrlægen, at det var bedst, hvis vævet faldt af uden kirurgisk indgreb. Havana var naturligvis smertedækket og skulle fortsætte med smertestillende, indtil ørene igen så fine ud.

Hun tog nu det hele i stiv arm og virkede på ingen måde påvirket af sine ører. Hun var kælen, livsglad og legesyg – nøjagtig som en stor killing skal være. Der gik heller ikke længe, før en sød familie faldt for hendes evige charme og meget gerne ville adoptere hende. Men Havana måtte altså blive på internatet, indtil dyrlægen sagde god for en flytning, så vi var sikre på at det var en rask kat, vi sendte afsted.

Havana før, under og efter forløbet.

Fra frossen til familieelsket kat

I løbet af februar ændrede Havanas ører sig, og i starten af marts faldt den første ørespids endelig af. Små to uger senere fulgte den næste trop, og vi kunne endelig sende hende over til dyrlægen igen for at få tjekket, at alt så ud som forventet.

Det gjorde det heldigvis, så Havana blev steriliseret og øremærket. Vi var ikke sikre på, om sidstnævnte kunne lade sig gøre i de nu noget mindre ører, men de dygtige veterinærsygeplejersker fik det til at lykkes.

Nu kunne hun endelig flytte ud til sin nye familie, som tålmodigt havde ventet og været på besøg flere gange, for at hygge om hende og holde øje med fremgangen.

Selvom katte selvfølgelig skal have de ører, de er skabt til og født med, så må vi indrømme, at hun ser helt enormt sød ud med sine små “bamseører”, når det nu skal være.

Hold øje med temperaturerne, regn og blæst

Sneen er en tydelig identifikation på farligt vejr for din kat. Men pas også på regnen og blæsten, som yderligere kan få temperaturerne udenfor til at dykke og derved øge risikoen for din kat. En vejrudsigt og velovervejede tilflugtsmuligheder for din kat er derfor altid gode at have ved hånden.

God vinter til dig og din kat!

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.