Manglende kattelov gør katte hjemløse

Manglende kattelov gør katte hjemløse

Alt for få tager ansvar, når deres kat bliver drægtig, og ofte ender kattemor og killinger på gaden. Uno er bare én af de mange katte, der blev offer for den manglende kattelov i Danmark.

Foråret er lige om hjørnet og i takt med det varmere vejr kommer kattene i løbetid. Vi ser desværre, at alt for få katteejere neutraliserer deres katte, og ofte ender det i uønskede kuld killinger – killinger som ender i vejkanten, i papkasser og i skraldespande, når ingen vil have ansvaret for dem. Små, ulykkelige skæbner, som havner i Solveig Christensens hænder.

Solveig er områdeansvarlig for katte hos The Voice of Pets og møder dagligt de katte, som andre ikke vil tage sig af. En af dem var kattemoren Uno.

Otte killinger, én mor og intet hjem

I midten af september bliver en smuk hunkat indleveret på Internatet. Hun hedder Uno og har to uger tidligere fået otte killinger.

”Det er en stor mundfuld for en kat, der lige havde haft et kuld, og som tilmed kun var lidt mere end et år gammel”, konstaterer Solveig Christensen.

Manden, der indleverer Uno og hendes killinger, har selv flasket hende op fra hun var blot fire uger gammel. Han har taget sig af hende og det første kuld på syv killinger, som alle blev afsat til gode hjem. Da hun kort tid efter bliver drægtig igen, må han indse, at han hverken har tiden eller pengene til endnu en omgang, og hele flokken ender hos os.

Loven bør beskytte katte mod forsømmelse

I Danmark har vi ingen lovgivning, som øger ejeransvaret og velfærdsforholdene for katte, udover 12 ugers reglen. Vi er derfor gået sammen med 17 andre dyreværnsorganisationer om initiativet til en kattelov, som indtil videre har fået skriftlig opbakning fra flere end 31.000 danskere.

Vi ønsker, at lovgivningen skal beskytte kattene mod overdreven og uhensigtsmæssig avl, sådan at vi på internaterne møder færre problematikker som Unos.

Det hårde forældreliv

Uno er en dygtig og kærlig mor for sine otte killinger, men hun er udkørt. Hun bliver mere og mere desperat efter at komme ud af boksen og væk fra kuldet.

”Hun havde aldrig rigtig fred fra killingerne, og vi begyndte at kunne mærke, hvor meget hun trængte til lidt ro indimellem”, forklarer Solveig.

Uno har ikke mælk nok til de mange munde og Solveig må derfor, sammen med resten af personalet, supplere op med flaske på alle otte killinger og rende frem og tilbage mellem kuldet og alle de andre arbejdsopgaver på internatet.
Efterhånden som killingerne bliver ældre, begynder de at spise lidt vådfoder, og Uno får samtidig lov til at få en lille times ro og fred.


Brug og smid væk

Lidt over halvdelen af landets katteejere har fået deres kat gratis, ifølge en undersøgelse fra Aarhus Universitet. Mange undlader at neutralisere deres katte, måske fordi de synes, det er for dyrt, hvilket resulterer i flere killinger, som gives væk gratis.

Katten er tilsyneladende blevet en del af en ”brug og smid væk”-kultur, ja nærmest ”avl og smid væk”, hvor man nægter at tage ansvar for kæledyret, blot for at spare penge.

På internaterne møder vi de katte og killinger, som bliver smidt væk, og mange af dem risikerer at blive aflivet, allerede inden deres liv rigtig er gået gang. Det er nemlig ikke dem alle, der står til at redde efter et hårdt liv i vejkanten.

Hvem vil være plejefamilie?

Da Unos killinger er syv uger gamle, går jagten ind på en plejefamilie til hende og kuldet. Men hvem har lige plads til en kattemor med otte killinger? Det havde ingen, skulle det vise sig.

”De fleste sagde nej tak til det store kuld, når vi ringede og spurgte. Det var lidt for stor en mundfuld”, fortæller Solveig. En enkelt melder sig dog, men desværre er lejligheden for lille og Uno begynder at stresse.

Kattemor og killinger kommer derfor tilbage til internatet og søgningen efter plejefamilie genoptages. Desværre finder vi ingen hjem, der egner sig, og til sidst beslutter vi at lade kuldet blive boende på internatet, indtil de er 12 uger gamle.

ID-mærkning er vejen frem

I øjeblikket er der hverken kontrol eller negative økonomiske konsekvenser ved avl på hunkatte. Vi foreslår en lovpligtig ID-mærkning på alle levedygtige katte, hvilket skal foregå hos dyrlægen. Vi forventer, at det ville kunne afholde nogle privatejere fra at avle på deres katte, uden først at vide, om killingerne kan afsættes til nye hjem. Den obligatoriske mærkning vil også betyde, at katte og killinger, der bliver smidt ud, vil kunne spores, og dermed kan ejeren stilles til ansvar.

Ni liv går videre

Da Unos killinger er klar til adoption, får hun sin egen boks. Hun nyder freden og får hurtigt charmeret sig til et nyt, dejligt hjem.

Langsomt får killingerne også kærlige hjem. Vi sender flere af dem ud i par, mens enkelte skal bo sammen med den nye families anden kat eller helt som alenekat.
Unos historie ender i succes, og hendes otte killinger blev alle til nogle helt fantastiske katte.

”Vi snakker stadig om, hvor godt det var, at alle klarede den, og at de blev lige så lækre og frække, som killinger skal være”, fortæller Solveig stolt.

Kun med din hjælp kan vi fortsætte kampen for en kattelov og for de nødstedte katte på internatet. Vi er dybt afhængige af frivillige bidrag og hvert enkelt gør en forskel.

Du kan være med til at støtte op om en kattelov, ved at skrive under på underskriftindsamlingen på Anima’s hjemmeside:

Kattene har krav på bedre beskyttelse.

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.