Pelspleje for din kat

Pelspleje for din kat

Af Anne - 06. Apr 2021

Mange katte har ofte en smuk og ren pels, for de bruger overordentligt meget tid på at vaske og soignere sig selv. Derfor vil du sandsynligvis aldrig støde på en kat, som nyder et forfriskende og beskidt mudderbad, ligesom vi nogle gange ser hos en legesyg labrador.

Alle typer katte nyder godt af at få hjælp til plejen af deres pels, uanset om din kat er en korthåret huskat, langhåret skovkat eller noget helt tredje. Det er dog vigtigt, at du holder dig for øje, at langhårede katte kræver mere pelspleje, og at det kan have store konsekvenser for din kat, hvis ikke den får plejet sin pels.

Derfor bør du starte fra dag ét med at tilvænne din kat børstning og pleje af dens pels. Har du en langhåret kat, bør du som udgangspunkt børste den hver dag. Er din kat korthåret, bør du børste den efter behov. De fleste katte nyder ekstra godt af børstning, når de er fælder, da de her vil soignere sig mere og dermed sluge mere pels. 

Men hvorfor børste sin kat? Børster den ikke sig selv, når den vasker sig? 

Fordelene ved pelspleje for din kat

Både dig og din kat kan drage store fordele af regelmæssig pelspleje. Plejetiden er en mulighed for at skabe tryghed, nærvær og et stærkere bånd mellem dig og din kat. Sæt gerne tid af til pelspleje, så det bliver en rolig hyggestund mellem dig og din kat. Her hjælper lidt godbidder som regel også til at gøre oplevelsen god for jer begge. 

Hvad er fordelene ved at børste sin kat?

 • Du hjælper din kat med at holde sin pels fin og blank, da du ved børstning, spreder din kats egne naturlige olier i dens pels.
 • Når du børster din kat, reducerer du også irritation af kattens hud. Huden bliver stimuleret ved berøringen med børsten, hvilket også er godt for din kats blodomløb.
 • Ved børstning holder din kat sig renere og sundere. Det er også altid en god ide, at du tjekker din kat for sår, utøj som for eksempel flåter og lopper og andre helbredsproblemer, når du børster den.
 • Og sidst, men absolut ikke mindst, så undgår du en stor mængde kattehår på dit tøj og dine møbler, hvis du børster din kat regelmæssigt.

Redskaber til pelspleje
Der findes mange forskellige redskaber, du kan bruge til pelspleje hos din kat.

 • Karte – anvendes til udredning af langhårede katte
 • FURminator – kan med fordel anvendes i din kats fældningsperioder
 • Striglehandske – fjerner døde hår og støv fra din kat, samtidig med at den masserer huden. 
 • Metalkam – til udredning af genstridige filtre og knuder i din kats pels
 • Filtkniv og saks – anvendes til at fjerne større knuder fra din kats pels

OBS! Vær forsigtig, hvis du klipper din kat.
Klip altid væk fra katten. Spørg gerne din dyrlæge til råds, hvis du ikke har erfaring med klipning. 

 

Konsekvenser ved manglende pleje

Manglende pelspleje kan have store konsekvenser for din kat, især hvis den er langhåret.

Pelsen på langhårede katte består af en underuld, som det inderste lag, og lange dækhår som det yderste lag. Det kan ske, at din kats underuld løsner sig og sætter sig fast i dækhårene, og derved danner små filtrer. Hvis ikke de små filtre bliver udredt, kan de med tiden blive større og større, og blive til knuder, der skal klippes af. 

 • Store filtrer kan resultere i, at din kat kan få svært ved at bevæge sig rundt. Dette kan være yderst smertefuldt for din kat. 
 • Din kats hud kan ikke ånde, hvis dens pels er filtret tæt sammen. Her kan din kats hud blive meget følsom og irriteret. 
 • Når du børster din kat, får den mindre hår i maven, når den vasker sig selv. Her er du med til at mindske risikoen for, at der dannes hårboller i din kats mave, som den oftest senere kaster op. Hårbollerne kan dog også findes i kattens afføring. Er de for store, kan de lave en blokade i din kats tarme eller mavesæk og i værste fald være livstruende. 
 • Skidt og andet utøj kan samle sig i dens pels, hvilket kan have helbredsmæssige konsekvenser for din kat. 
 • Store knuder, som ikke kan børstes ud, kan resultere i, at din kat skal nedbarberes hos dyrlægen. Det tager som regel 4-5 måneder for din kats pels at vokse helt ud igen. 

Skal min kat i bad?
Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt, at du bader din kat.
Børstning løfter skidtet i din kats pels, hvilket for det meste er tilstrækkeligt for at sikre sund pels og hud.

 

Loui måtte vove pelsen

I slutningen af februar blev katten Loui indleveret på vores internat. Som andre katte af racen ragdoll – en amerikansk semilanghåret katterace – er Loui en yderst smuk kat med store, blå øjne og stor hårpragt. Loui var dog i store smerter, da manglende pelspleje og godt tre uger på egen pote intet godt havde gjort for hans helbred. 

Louis tidligere ejer havde selv forsøgt at finde ham et nyt hjem, men efter et skæbnesvangert flugtforsøg ud ad et vindue hos den nye familie, søgte ejeren hjælp hos vores internat. Med store, smertefulde knuder og filter i pelsen, havde ejer forsøgt at hjælpe Loui ved at klippe ham. Men det var desværre ikke nok. Kort efter Loui blev indleveret på vores internat, blev han sendt til dyrlægen for at få barberet hele pelsen af under narkose. Det tog tydeligvis lidt på stoltheden, men lindrede hans smerter.

Loui før og efter sit besøg hos dyrlægen.

Uden sin pels, havde Loui dog svært ved at holde varmen efter sit besøg hos dyrlægen. Han kom derfor i en bodystocking de første par dage, indtil hans krop havde vænnet sig til en nu meget kortere pels.

På trods af sit nye udseende fandt Loui dog lige så stille modet til at blomstre op på internatet, for at charmere sig godt ind på en sød familie, som kan tilbyde Loui det hjem og det liv, som han har behov for – til glæde for både Loui, hans nye familie og tidligere ejer.

 

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.