Soya har et hjerte af guld

Soya har et hjerte af guld

Af Anne - 29. Jul 2020

Soya er Kias psykiatriske servicehund og har været det i to år. Soya er en stor hjælp hver eneste dag og er hele grunden til at Kia, som har psykiske vanskeligheder, kommer væk hjemmefra.

Kia er diagnosticeret med angst og har i mange år ikke været tryg ved at færdes på steder med andre mennesker. Det har i den grad været hæmmende for hendes dagligdag og til tider sat en stopper for, at Kia overhovedet kom uden for en dør.

”Jeg tør ikke komme nogen steder uden min hund”, fortæller Kia og aer forsigtigt Soya på hovedet.

Det var tilfældigt, at Kia opdagede, at der fandtes psykiatriske servicehunde. For år tilbage havde hun set et TV-spot om emnet, og da hun senere blev diagnosticeret med angst og fik en psykiater, der anbefalede hende at få hund, tænkte hun tilbage på TV-spottet.

Kia syntes ikke, at hun ville have hund, da hun var under uddannelse og meget væk hjemmefra. Efter lidt research omkring psykiatriske servicehunde kunne hun med det samme se meningen i at anskaffe sig en hjælpende ven og begive sig ud i træningen med den.

Der gik derfor ikke mere en måned fra Kias research, til at hun havde Soya, som nu skulle læres op, og som servicehund ikke ville komme til at være alene.

Hverdagen med servicehund

I dag er Soya en uundværlig hjælp for Kia hver eneste dag. ”Når hun kan fornemme min angst, sender hun dæmpede signaler og siger, at det her ikke er okay. Når jeg går hen til hende, springer hun op i armene på mig, og det hjælper mig”, fortæller Kia.

Kia er nu slet ikke lige så hæmmet i sin hverdag, som hun var inden hun fik hjælp af Soya. Soya er blandt andet med i Føtex, til møder hos kommunen og i offentlig transport.

Soyas tilstedeværelse har også gjort det nemmere for folk at se, hvad hun gør for Kia. ”Min angst er ikke synlig, fordi det er mit nervesystem, der reagerer per refleks. Så er det lettere for folk at forstå, når de ser, hvad Soya gør, når jeg har det rigtig skidt. Hun bryder isen”, uddyber Kia.

Det kan dog være en udfordring for folks forståelse, at Soya ikke er større end hun er. Pga. sygdom må Kia ikke løfte noget tungt, og derfor måtte hendes servicehund kun veje 5-8 kilo. Kia har flere gange oplevet, at folk overser Soyas vest, der viser, at hun er psykiatrisk servicehund, hvilket for nylig var med til, at de næsten blev smidt af en bus, fordi kontrolløren overså vesten.

”Jeg synes, det er vigtigt, at folk lærer, hvad en servicehund er, og at det ikke behøver være en stor hund. Der er ikke ret mange, der kender til små hunde, der er servicehunde”, konstaterer Kia.

Lille hund – stort ansvar

De fleste mennesker kender måske til servicehunde, i form af dem der hjælper deres blinde ejer med at finde vej eller dem, der hjælper sin ejer med fysiske opgaver. Det er vigtigt at samfundet også får kendskab til psykiatriske servicehunde og deres store arbejde, så deres ejere mødes med forståelse i stedet for sure miner.

Kia har det bedst, når hun må tage Soya med og undgår derfor steder, hvor Soya ikke er velkommen.

”Der kan være enkelte uhensigtsmæssige steder som hos den praktiserende læge eller på sygehuset, hvor jeg må tage hensyn til borgere med allergi. Ellers er hun med mig overalt, fordi jeg er så angst, at jeg ikke kommer nogen steder uden hende”, fortæller Kia.

Soyas signaler indebærer, at hun stopper op, når hun kan mærke Kias angst. Hun er ikke til at rokke ud af stedet og må bæres, hvor følelsen af at holde Soya tæt ind til kroppen virker angstdæmpende på Kia. ”Soyas bremser er effektive, og hun er en bestemt dame med en stor personlighed”, fortæller Kia.

Et andet af Soyas signaler kan være, at hun begynder at smaske. På den måde bliver Kia opmærksom på sin angst, inden den blusser op, og kan ofte nå at bremse angsten i tide.

Krummejægeren Soya

Når en psykiatrisk servicehund har sin vest på, ved den, at den er på arbejde. Det er også vigtigt, at hunden får pauser, hvor den bare kan få lov at være en almindelig hund.

Soya elsker at gå og snuse til alverdens ting, og hun og Kia går derfor mange ture sammen i fredelige områder, hvor Soya kan holde fri. ”Selvom hun har været servicehund i to år, synes hun stadig at alt, der ligger på gulvet skal spises. Det får jeg aldrig pillet af hende”, griner Kia.

”Når vi er ude at gå tur, snuser hun altid. Hun er enormt god til selv at tage sine snusepauser, men er hun ved at spise et eller andet, så har vi en alvorlig samtale”, fortæller Kia.

På trods af at Soya meget gerne vil på krummejagt, er hun for Kia en fantastisk servicehund, der udfører sit arbejde rigtig godt. Kia og Soya bruger al deres tid sammen og har dannet et særligt bånd. Soya sover også i Kias seng, hvilket hun ikke var vant til hos sin tidligere ejer.

”Da hun fandt ud af, at hun måtte være i min seng i stedet for sin kurv, så hun sig aldrig tilbage”, konkluderer Kia med et smil.

 

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.