Sorgen over et mistet kæledyr

Sorgen over et mistet kæledyr

Hvordan kommer vi os over at have mistet vores kæledyr? Sorgen kan være svær at tale om, og får vi ikke talt om sorgen, kan den udvikle sig til en kompliceret sorg. Den vedvarende sorg er nu en anerkendt diagnose i psykiatrien. Det åbner op for muligheden for anerkendt hjælp.

For mange er kæledyret et elsket medlem af familien. Desværre lever kæledyr jo ikke så længe, som vi gør, og vi står tilbage med sorgen over tabet, når dyret ikke er her mere. Sorgen skal bearbejdes. Der er flere teoretiske modeller for håndtering af sorg, og på det seneste er tosporsmodellen blevet den mest anvendte.

”Når vi for eksempel mister et kært familiemedlem, bevæger sorgprocessen sig mellem to spor – det tabsrelaterede spor og det reetablerende spor. I det reetablerende spor kan vi godt arrangere begravelsen, gå en tur eller købe ind, fordi vores bevidsthed bliver ført væk fra sorgen. Men når aktiviteten er overstået, eller tankerne får frit løb, er vi tilbage i det tabsrelaterede spor. Og det gør, at hvis vi ikke får lov at bearbejde sorgen ved at tale om den med andre, så bliver vi i det tabsrelaterede spor”, forklarer Lisa Nielsen med psykologispeciale i kæledyrs betydning for mennesker og bachelor i sorgen over at have mistet et kæledyr.

For at få bearbejdet vores sorg, er det vigtigt, at vi over tid bevæger os mere og mere over i det reetablerende spor, så vores bevidsthed befinder sig mindre i det tabsrelaterede spor, hvor sorgen bliver holdt ved lige. Sker det ikke, kan sorgen udvikle sig til en kompliceret sorg.

”Forskningen bekræfter, at sorgen over at have mistet et kæledyr også følger tosporsmodellen. Og det betyder, at hvis vi ikke føler os mødt, når vi taler om vores sorg, for eksempel hvis jeg mister min hund og får at vide, at jeg bare kan anskaffe mig en ny, så er jeg ikke blevet mødt af den, jeg taler med. På den måde risikerer jeg at blive i det tabsrelaterede spor, og bliver jeg der i mere end seks måneder, så er jeg i stor risiko for at udvikle en kompliceret sorg, som kan være et stort handicap for at kunne fungere i en dagligdag”, fortæller Lisa.

Den komplicerede sorg

En kompliceret sorg viser sig ved, at sorgen overtager vores evne til at fungere i samfundet. Vi kan udvikle angst i så voldsom grad, at vi ikke kan gå på arbejde, ikke kan købe ind, eller ikke kan fungere i sociale sammenhænge, blot for at nævne nogle af de komplikationer, som en ubehandlet sorg kan føre med sig.

Hvordan vi hver især håndterer sorgen, er et produkt af vores personlighed eller sårbarhed.

”Nogle mennesker er mere sårbare end andre. Ligeledes har vi alle nogle dage, hvor vi er mere sårbare end andre dage. Har vi for eksempel ikke sovet ordentligt, kan vi ofte være mere sensitive, og nogle mennesker er født mere sensitive end andre. Derfor er der stor forskel på, hvordan vi hver især håndterer sorg. Det vigtigste er, at vi har én eller flere, vi kan tale med om sorgen, og at vi føler os mødt i vores sorg”, påpeger Lisa.

Vi håndterer sorg forskelligt

Det er individuelt, hvor længe vi sørger. Men en normal sorgproces vil aftage over de første seks måneder. Hvis den ikke gør det, så er risikoen for at udvikle en kompliceret sorg herefter forholdsvis stor.

”I en familie kan der være stor forskel på, hvordan de enkelte familiemedlemmer håndterer sorgen og får den bearbejdet. Forældre skal være opmærksomme på, at børn kan opleve deres første store sorg, når de mister et kæledyr. Og ældre mennesker, som har mistet en ægtefælle, men jo har haft hunden eller katten til at hjælpe sig igennem den sorg, kan blive ekstra hårdt ramt, når så kæledyret dør. På det tidspunkt kan sorgen over tabet af den mistede ægtefælle komme op til overfladen igen med fornyet styrke, også fordi ensomheden måske banker ekstra hårdt på”, fortæller Lisa.

Forældre skal være opmærksomme på, at børn kan opleve deres første store sorg, når de mister et kæledyr.

Vi oplever alle sorg på et eller andet tidspunkt i vores liv. Det er uundgåeligt. Men en ubehandlet sorg kan være stærkt invaliderende, og derfor er det glædeligt, at WHO (FN’s Verdenssundhedsorganisation) i juni sidste år anerkendte ’vedvarende sorglidelse’, som en psykiatrisk diagnose.

Børns første store sorg

Når børn mister et kæledyr, kan det være deres første store sorg. Hvordan barnet får bearbejdet sorgen, afhænger af om barnet har én at snakke med om sorgen, og om barnet føler sig mødt. Forskning viser, at vokser barnet op med kun én forælder eller uden søskende, knytter barnet sig mere til sit kæledyr, end et barn, som bor med to forældre eller har søskende. Det kunne indikere, at kæledyr har en vigtig rolle i forhold til at udfylde en signifikant rolle, som et menneske ellers kunne have udfyldt.

Vi imødekommer dit barn i sorgen over at have mistet sit kæledyr. Vi afholder sorggrupper, for børn og for familier, enten sammen eller enkeltvis, alt efter behov.

Ældre menneskers sorg kan være stærkere end andres

Forskningen viser, at ældre mennesker ofte former stærkere og dybere bånd med kæledyr end andre aldersgrupper. Kæledyret kan være med til at fastholde den ældre i faste rutiner og mindske social isolation. Samtidig fremmer kæledyret velvære hos ældre mere end hos andre aldersgrupper. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på sorgreaktionen hos ældre, der mister deres kæledyr.

Vi tilbyder sorgsamtaler for ældre mennesker, enten i grupper eller i individuelle forløb.

 

Book sorgsamtaler

Vælg tidspunkt via link
Tingskoven 5, 8310 Tranbjerg
Book sorgsamtaler med vores psykolog Lisa M. Nielsen

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.