Træn alene hjemme med din hund

Træn alene hjemme med din hund

Af Laerke - 01. May 2020

Alene-hjemme træning

Denne vejledning er generel og giver blot en planlægningsramme for, hvordan du bedst muligt kan lære din hund at være alene hjemme.

Vejledningen gælder kun hunde, som ikke i forvejen har angst eller problemer med at være alene hjemme. Har hunden det, er det er en hel anden problematik, som kræver professionel hjælp af en hundeadfærdsterapeut. Ellers risikerer du at gøre problemet endnu værre for hunden.

Afdæk og tag dig af din hunds behov

Sørg altid for at tage dig af din hunds generelle behov INDEN du påbegynder alene-hjemme træningen. Det vil sige, din hund er luftet, aktiveret fysisk og mentalt stimuleret i forhold til hundens race, alder og temperament og eventuelt andre unikke behov en hund kan have.

Derefter kan du begynde alene-hjemme træningen.  En understimuleret hund vil ikke være modtagelig for læring og vil kunne finde på at reagere ved at ødelægge ting, når den bliver ladt alene, så du kan derfor skabe et alene hjemme problem, i stedet for som ønsket at forbygge et.

Gradvis træning i hjemmet

Når hunden har været hos din familie, og er blevet tryg i sine omgivelser med dig og din familie, så kan du så småt begynde at træne. Nogle hunde er trygge efter kun 2-3 dage i det nye hjem og andre har brug for 2-3 uger. Lad evt. radioen køre med for eksempel noget rolig, klassisk musik eller afspil en playliste med meditationsmusik. Hvis der er fugle- eller dyrelyde med i musikken, så hold øje med din hund og om den reagerer på lydene.

Musikken skal selvfølgelig have en beroligende effekt på din hund, så kig altid på din hunds reaktion, før du vælger en musikgenre.

Hvis du har en hvalp, vil den helt naturligt følge dig rundt i dit hjem, og her kan du for eksempel lave huslige sysler: gå ind i et værelse, luk døren og læg tøj på plads i et skab, og vent et par minutter. Luk døren op, når hunden er rolig.

Hvis hunden for eksempel piber, så åben først døren, når der er en kort pause i piberiet. Hvis du åbner døren, mens hunden piber vil den lære, at din tilstedeværelse er belønningen for at pibe, og dermed lærer du hunden det modsatte af, hvad du ønsker. Du skal være hurtig i begyndelsen og kun et enkelt sekunds stilhed er nok som en start, din hund må ikke nå at køre op og blive utryg, så det er din opgave at være lyttende og reagere i rette tid.

Når du med succes har gentaget øvelsen indenfor nogle gange, kan du øge tiden, du befinder dig bag den lukkede dør, for eksempel øge fra 2 minutter til 5 minutter. En gradvis øgning af tiden er meget vigtig, går du for hurtigt frem, kan det gøre din hund utryg.

Gradvis træning udenfor huset

Når du og din hund er kommet så langt, og hunden forholder sig rolig, kan du øve med at gå ud til postkassen og tilbage igen, eller hente noget i garagen eller plukke en blomst i haven. Små korte ture ud af hjemmet og hurtigt tilbage igen. Lad gerne din hund have noget tøj med din duft på, for eksempel et par brugte og uvaskede strømper eller en gammel t-shirt. Herefter opholder du dig ude lidt længere tid og lidt længere. Lad her radioen eller den valgte playliste spille imens.

Igen, vær tålmodig, hold øje med din hunds adfærd. Er der fugtige poter og/eller savl på gulvet når du kommer ind til din hund igen, så er det et tegn på hyperventilering, hvilket er et symptom på angst. Dette viser tydeligt, at din hunds grænser er blevet overskredet, og at du har ladt den være alene i for lang tid. Brug eventuelt et kamera til at holde øje med, hvordan din hund opfører sig, mens du er væk.

Herefter kan du gradvist bygge mere tid på, for eksempel ½ time, 1 time, 1½ time, 2 timer osv. alt afhængig af hvor stabil din træning har været, og hvordan din hunds personlighed og psyke er.

Sådan fortsætter du, indtil du opnår den tidsperiode, du forventer hunden skal være alene hjemme, når du skal tilbage på arbejdet og børnene i skole.

Denne træning kan gøres på 2-4 uger, ofte har vi kun 2 ugers ferie til rådighed. Da mange nu er i en speciel situation, så er der måske mulighed for at afsætte 4-6 uger til træningen, hvilket vil være fint i forhold til at kunne øge tiden gradvist, så din hund helt sikkert kan følge med.

Det er vigtigt, at du og din familie afsætter tid til at træne denne meget vigtige alene-hjemme træning, og selvom I ikke skal på job eller i skole nu, vil jeres hund få et stort chok, når I pludseligt forlader jeres Covid-19 rutiner, og det er ikke fair over for hunden. Så sørg for at prioritere denne træning og dermed jeres hunds velfærd.

Hvordan skal du tale til din hund?

Under træningen skal du ikke gøre et stort nummer ud af, at hunden skal være alene. Vær opmærksom på, om du selv virker påvirket af at gå fra din hund, når den skal være alene. Din hund kan mærke dit humør og energi og vil kunne tolke det, som om der er noget galt og begynde at føle sig utryg.

Gør den opmærksom på, at du går, sig gerne det samme hver gang, for eksempel ’Hej, hej’, eller hvad der er naturligt for dig, bare sørg for at du bruger den samme adfærd hver gang, hav gerne rutiner, som hunden genkender, så den får en forståelse af, hvad der kommer til at ske. Vær rolig inden afgang og lade være med at stresse ud af døren, da dette kan køre hunden op.

Når du kommer hjem igen, hilser du på hunden uden at være overstadig. Hvis hunden bliver meget glad og ivrig og hopper op, skal du måske skrue lidt ned for opmærksomheden og for eksempel vente med at hilse med hænderne, til den er blevet mere rolig og har alle fire ben på jorden. Ellers risikerer du, at du belønner den for at hoppe op. Det er de færreste, som ønsker, at hunden bliver ved med det.

Hvis hunden er ekstremt overstadig og for glad, så kan det også være et tegn på, at den er stresset og/eller angst for at være alene.

Er I flere i husstanden, så vær så vidt mulig ensartet i jeres rutiner og kommunikation med hunden.

Aktiviteter mens hunden er alene

Hvis du, inden du går hjemmefra, sørger for at aktivere hundens parasympatiske nervesystem vil den blive rolig og lægge sig til at sove. Det kan du for eksempel gøre ved, at den skal snuse og finde føde, spred eventuelt lidt foder ud på gulvet, eller i en aktivitets-foderbold inden du går.

Du kan også få hunden til at smaske og denne type savlproduktion har en beroligende effekt. Dette kan du gøre ved at bruge et marvben, eller fylde hundelegetøjet ”kong” med lækkert foder, frys den og giv den til hunden lige inden du forlader hjemmet – så har den sin egen ”slikkepind” at hygge sig med imens.

Vær tålmodig og giv hunden tid

Det er meget vigtigt, du ikke går for hurtigt frem, og er du i tvivl, så søg professionel hjælp.

Har du en hund, der allerede har problemer med at være alene hjemme, er det bedre at søge professionel hjælp end selv at forsøge at rette op på problemet. En professionel hundeterapeut vil kigge på hele hunden, familien og miljøet, og derefter analysere sig frem til den underliggende årsag til hundens angst problematikker.

 Opsamling

 • Rette stimulering og aktivering af hunden, så alle behov er dækket inden hunden skal være alene:
  • Tisset af
  • Fodret af
  • Fysisk og mentalt stimuleret.
 • Rolige trygge alene-hjemme-rammer skabes og faste rutiner indøves
  • Hunden ved, hvor den skal opholde sig, når den er alene og er meget tryg og glad for at være i netop dette rum.
  • Faste rutiner: I gør og siger det samme, når i går fra hunden.
  • Hver selv rolige og stress ikke ud ad døren.
  • Lader den have tøj med jeres duft på
  • Giver evt. marvben/kong og aktivitets-foderbold
  • Tænder musik/radio.
 • Gradvis træning inde i hjemmet
  • Luk døren, når du går på toilettet, er i vaskerummet, taler i tlf. i separat rum.
  • Langsomt øg tiden på denne måde.
 • Gradvis træning udenfor hjemmet
  • Vær naturlig i humøret og skab en god stemning omkring at gå fra hunden.
  • Tøm postkassen, lug lidt ukrudt, kort visit hos naboen, handle ind, besøge venner.
  • Langsomt øges tiden, så I på rette måde når i mål med, at hunden kan være alene i det antal timer, der passer ind i jeres hverdag.

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.