Undgå flåtbid hos dit kæledyr

Undgå flåtbid hos dit kæledyr

Selve flåtbiddet er ikke det værste, men flåter kan smitte dit kæledyr med farlige sygdomme, og derfor er det vigtigt, at du forebygger og beskytter dit kæledyr mod flåter.

Hvis dit kæledyr bliver bidt af en flåt, kan det få en lokal irritation på huden, hvor flåten har bidt sig fast. Irritationen på huden kan behandles rimeligt nemt, straks værre er de sygdomme, som flåten kan smitte dit kæledyr med. Der er primært fire sygdomme, som er farlige for dit kæledyr: Borrelia, Anaplasmose, hjernebetændelse og babesiose.

Fire farlige sygdomme

  • Borrelia, som man måske husker, lammede den ene side af politikeren Mimi Stilling Jakobsens ansigt. Lignende lammelser kan kæledyr også få. Udover påvirkning af nervesystemet, kan Borrelia også føre til ledbetændelse.
  • Anaplasmose hos hunde, skyldes en bakterie, der giver uspecifikke symptomer, som for eksempel feber, nedsat appetit og halthed. Dyrlægen tager en blodprøve for at stille diagnosen og behandler med antibiotika. Din hund kan dog have mén efter sygdommen resten af livet.
  • Hjernebetændelse eller TBE (tick-born encephalitis) har hidtil kun eksisteret i flåter og vildt på Bornholm, men senest har sygdommen spredt sig til Nordsjælland. Her døde en mand efter at han var blevet bidt af en flåt. Sygdommen kan blandt andet vise sig i form af døsighed, lammelser, kramper og blindhed.
  • Babesiose, som kan være livsfarlig for hunde. Babesia fører til blodmangel, også kaldet anæmi, hvilket for eksempel kan ses i form af blege slimhinder, hurtig vejrtrækning, nedtrykthed, appetitløshed og svaghed. I visse tilfælde kan sygdommen medføre organsvigt og inflammation i kroppen.

 

Undgå flåtbid

Risikoen for smitte falder drastisk, hvis du sørger for, at dit kæledyr slet ikke bliver bidt. Får flåten mulighed for at bide, kan den overføre sygdomme i forbindelse med, at den bider sig fast og indtager et måltid blod. Sygdommene den bærer på, vandrer gennem flåtens tarmsystem og op til munddelene, som den bider kæledyret med og overfører farlige sygdomme til kæledyrets blod.

 

Forebyggelse

Forebyggelse er det vigtigste, når der kommer til flåtbid” forklarer Maiken Albertsen, dyrlæge hos AniCura Østergaards Dyrehospital, som tilser og behandler dyrene på vores internat i Tranbjerg.

”Der findes mange forskellige præparater til forebyggelse af flåtbid, både til hunde og katte, og at det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. De mest anvendte præparater er de receptpligtige i tabletform og det der kaldes spot-on, som også kan købes i håndkøb”.

Det er altid en god ide at søge råd og vejledningn ved din lokale dyrlæge som kan rådgive dig omkring fordele, ulemper, mængde og anvendelse. Nogle præparater bør specielt ikke anvendes, hvis dit kæledyr er drægtigt eller har digende unger.

AniCura Østergaards Dyrehospital anvender de følgende præparater:

Tabletter
Præparaterne Bravecto og NexGard. Har man en rigtig vandhund, kan det være en fordel at anvende tabletter da badning kan nedsætte effekten af spot-on præparaterne.

Spot-on
Spot-on præparaterne er medicindråber, som påføres på dit kæledyrets nakke. Det mest anvendte spot-on er Advocate og Bayvantic. Anvend dog aldrig Bayvantic til katte. Bayvantic er især nyttigt, hvis man ønsker at tage sin hund med på sommerferie til udlandet, da dette også beskytter mod sandfluer.

 

Søg altid råd hos din dyrlæge

Mange flåtmidler virker også mod lopper og lus og andre stikkende insekter. Du bør derfor spørge din dyrlæge til råds i forhold til det bedste for netop dit kæledyr. Ikke alle midler er lige gode til katte, hunde og kaniner. Nogle dyr får en lokal reaktion i huden, og så bør man vælge et andet produkt – spørg altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl om hvilket produkt der passer bedst til dit kæledyr.

Nogle midler, som er gode til hunde, kan katte ikke tåle. For eksempel kan Bayvantic give katte kramper og nervelammelser, som i værste tilfælde kan føre til døden. Midlet er så kraftigt, at hvis blot katten gnider sig op af en hund, som er behandlet med Bayvantic, så kan den blive forgiftet, Det ser Østergaards Dyrehospital 4-5 gange om året. Derfor bør du undgå Bayvantic til din hund hvis du samtidig har katte i dit hjem. Bravecto er derimod et nyt middel, som er rigtig godt til katte til forebyggelse af både lopper og flåter. Det virker i op til 12 uger, og gives som dråber i nakken af katten.

Hund

Præparat Beskytter mod Varighed Bemærk
Bravecto*

(Tablet + spot-on)

Lopper, flåter og skab 12 uger Kan gives til lakterende/drægtige
NexGard*

(Tablet)

Lopper, flåter, demodex, skab 4 uger Spørg din dyrlæge
Advocate*

(spot-on)

Lopper, øremider, skab, hårsæk mider, øjenorm m.fl. 4 uger Kan gives til lakterende/drægtige

 

Kat

Præparat Beskytter mod Varighed Bemærk
Bravecto*

(Spot-on)

Lopper og flåter 12 uger Spørg din dyrlæge
Advocate*

(spot-on)

Lopper, lungeormen, øremider, mm.  4 uger Spørg din dyrlæge

*=receptpligtige præparater

 

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.