Indfangning af vildtlevende eller herreløse katte

Indfangning af vildtlevende eller herreløse katte

Af Laerke - 31. Mar 2020

Herreløse katte kan være et stort problem

Aarhus Kommune har i en midlertidig periode indgået en aftale med The Voice of Pets/Dansk Dyreværn Århus om at indfange vildtlevende eller herreløse katte, der ikke har en ejer.

Et ukendt antal katte lever uden eller med en løs tilknytning til mennesker. De så kaldte herreløse katte er ikke mærket eller registreret og er formentlig løbet bort hjemmefra eller er blevet hjemløse i forbindelse med, at den oprindelige ejer er flyttet eller er død. Det kan også være katte, som af den ene eller anden grund er blevet efterladt i sommerhusområder, når sommeren er slut.

Da katte, der ofte ikke er neutraliseret, og som bevæger sig frit rundt i samfundet, formerer sig og hurtigt kan blive til mange katte, er der borgere, som føler sig generet af de herreløse katte.

Herreløse katte – hvad kan du gøre?

Oplever du vildtlevende eller herreløse katte, som ikke er mærket (øretatoveret eller chippet), eller som er i nød, kan du kontakte os:

Tlf: 87 33 44 40 – se vores telefontider

Mail: dyrevelfærdskonsulent

Anmeld en dyreværnssag 

Bemærk: Det er vores dyrevelfærdskonsulent, der afgør, om der er grundlag for at indfange katten.

Vær opmærksom på, at katte, der tigger mad, ikke nødvendigvis er herreløse. Undlad derfor at fodre tilløber katte, de kan være tamkatte på ’udflugt’ hjemmefra. Forsøg derfor i stedet at lokalisere ejeren. Hvis det ikke lykkes, og katten ser afmagret og forhutlet ud og ikke er mærket, har den muligvis ikke et hjem. Kontakt derfor os.

 

Hvilken betydning har indfangning af herreløse katte?

I mere end 25 år har The Voice of Pets/Dansk Dyreværn Århus hjulpet Aarhus Kommune med at indfange vildtlevende eller herreløse katte. Samarbejdet har været effektivt, og mange aarhusianere vil nok mene, at kommunen i mange år ikke har haft et problem med herreløse katte.

Kommunen besluttede dog af budgetmæssige årsager i 2019 at ophøre det gode samarbejde. Siden oktober 2019 har det derfor været op til borgerne i kommunen selv at betale for at få indfanget kattene. Heldigvis har kommunen nyligt besluttet at genoptage arbejdet med at indfange vildtlevende eller herreløse katte. Problemet med vildtlevende eller herreløse katte er en offentlig opgave at løse.

Fra 15. marts 2021 har kommunen besluttet i en midlertidig periode at lade The Voice of Pets/Dansk Dyreværn Århus indfange vildtlevende eller herreløse katte, og på den måde regulere bestanden.

Herreløse katte eller vildtlevende katte kan blive til mange katte i løbet af kort tid.

Hvad sker der med katten?

Når vi har indfanget katten, kører vi den til dyrlægen, hvor katten bliver tjekket for eventuelt øremærke eller chip, som sammenholdes med oplysninger i katteregistreret. Desuden adfærdsvurderer vi katten for at sikre os, at det ikke er en tamkat, der er gået i fælden. Tamkatte, som ikke er mærket og registreret, og som ellers er sunde og raske, fremlyses, og hvis ejer ikke findes indenfor fremlysningsperioden, overgår katten til dyreinternatet i Tranbjerg, så vi kan finde et godt hjem til katten.

De fleste vildtlevende katte bliver humant aflivet af dyrlægen, og det er altid dyrlægen, der har det sidste ord i forhold til, om katten skal aflives eller er egnet til at blive genudsat. Hvis katten er sund og rask efter dyrlægens vurdering, kan den efter vaccination, orme- og loppekur og neutralisering genudsættes. På den måde er den ikke med til at sætte flere killinger i verden og den fastholder et territorie, så andre katte ikke flytter ind i området.

Kun med din støtte er vores arbejde muligt

Hvert år hjælper vi flere hundrede nødstedte kæledyr og forener dem med en kærlig familie. De mange glæder kæledyr giver os, og den mentale styrke kæledyr giver psykisk sårbare, er uvurderlig. Vi er helt afhængige af frivillige bidrag, og vores arbejde er kun muligt, når mennesker som dig hjælper os.

Jeg vil hjælpe

Denne hjemmeside bruger cookies for at sikre dig den bedst tænkelige oplevelse på vores hjemmeside. Ved at klikke videre på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.